Inflácia v USA sa v apríli zvýšila na 12-ročné maximum

12.05.2021 Celý región

Washington 12. mája (TASR) - Inflácia v USA sa v apríli zrýchlila prudšie, než sa očakávalo, a bola najvyššia za viac ako 12 rokov. Dôvodom bola akcelerácia zotavovania ekonomiky a zdraženie energií.

Index spotrebiteľských cien v apríli medziročne stúpol o 4,2 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so zvýšením len o 3,6 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,8 %, pričom experti prognózovali +0,2 %.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny potravín a energií, dosiahla v medziročnom porovnaní 3 % a v medzimesačnom 0,9 %. Ekonómovia očakávali +2,3 % respektíve +0,3 %. Medzimesačná miera jadrovej inflácie bola najvyššia od roku 1982.

Ceny energií v apríli medziročne vyskočili o 25 %, pričom benzín zdražel o 49,6 % a vykurovací olej o 37,3 %. Ceny jazdených áut stúpli o 21 %.

Jedným z dôvodov vysokej medziročnej miery inflácie je tiež vplyv nízkej minuloročnej bázy pre porovnanie. V apríli 2020 totiž platili tvrdé protipandemické opatrenia a veľké časti ekonomiky boli uzavreté. Tento pandemický vplyv bude skresľovať medziročnú infláciu ešte niekoľko mesiacov.
 

Vyberte región

mark